JOB SAMTALE

Tillykke – Du har fanget modtagerens interesse og er blevet inviteret til en indledende samtale hos virksomheden.

Det er et godt tegn, at du har fanget virksomhedens interesse med din ansøgning og CV, men der er stadig et stykke vej endnu, da mange virksomheder benytter flere samtaler i deres ansættelsesproces. Alt efter hvilket job du søger, kan du forvente en langtrukket ansættelsesproces med flere samtaler, tests og kontraktforhandling, og det er derfor også vigtigt, at du allerede ved den indledende samtale skiller dig ud fra mængden.

Det vigtigste du kan gøre, er at forberede dig godt til samtalen. Gå derfor i dybden med virksomheden, læs gerne om virksomhedens kerneområde og kultur, så du er godt forberedt, når du træder ind til samtalen. Til samtalen er det vigtigt at fremstå ærlig, præsentabel og smilende. Kan du fremvise din personlighed sammenkoblet med dine kompetencer, er det kun til din fordel.

Vi har i dette afsnit indsamlet de erfaringer vi selv har med job samtaler, og håber dermed at give dig et bedre afsæt til din egen samtale.

FORBEREDELSE TIL JOB SAMTALEN

Det vil oftest fremgå, i din mødeindkaldelse, hvem der deltager til jobsamtalen. Undersøg derfor altid hvem der deltager, her kan du benytte LinkedIn, netværk mv. for at danne dig et overblik over hvem der kommer til at sidde på den anden side af bordet ved samtalen.

Læs op på virksomheden. Undersøg deres kerneområder, hvad deres værdisæt er og hvad de leder efter i medarbejdere. Er de meget sociale og forventer en der deltager i fælles arrangementer? Eller fokuserer de på grønne tiltag, og inspireres af deres medarbejderes initiativer til at gøre hverdagen lidt grønnere på kontoret?

ROLLESPIL FOREBYGGER NERVØSITET – ØV DIG PÅ SAMTALEN HJEMMEFRA

Efter du har gjort dit forarbejde, så sæt dig ned og forestil dig at du er til samtalen. Gør dig nogle tanker om hvad du tror de vil spørge ind til, og hvordan du vil svare. Er du nervøs ved tanken om at skulle tale om dig selv i 30-60 min., så vil det ofte hjælpe at du øver samtalen, og laver et solidt stykke forarbejde. På den måde får du bedre kontrol over samtalen og den uforudsigelighed der følger med.

Du kan for eksempel tale højt til dig selv, eller lave et tale papir, der følger opbygningen af en standard job samtale. Nogle øver samtalen med en anden, hvor den anden agerer virksomheden. Det kan være en stor hjælp, da den anden kan presse dig lidt, ved at stille uventede spørgsmål eller hoppe lidt rundt i den rækkefølge du har lavet. Det vil gøre dig mere sikker i dine svar, og ikke ‘hyle dig ud af den’, til den rigtige job samtale.

Forberedelse vil i sidste ende ofte medføre en større ro og sikkerhed, samt overskud til at være nærværende i samtalesituationen. Desuden vil arbejdsgiveren også kunne mærke at du er velforberedt – og dét kan de rigtig godt lide.

Længere nede kan du finde en liste over de mest almindelige spørgsmål, der bliver stillet til en jobsamtale. Forbered dig på disse spørgsmål, og du vil være godt dækket ind.

CV OG ANSØGNING

Omdrejningspunkter for samtalen vil tage udgangspunkt i det CV og ansøgning du har tilsendt. Du skal derfor have 100% styr på dit materiale. Derudover er det til din fordel at forberede konkrete eksempler på dit CV, som kan understøtte dine svar.

FORBERED SPØRGSMÅL

Hvis du ikke har forberedt spørgsmål på forhånd, er du sikker på, at du ikke får jobbet. Du skal derfor gøre dig overvejelse om, hvad der er vigtigt for dig at få fremhævet fra jobannoncen og komme med spørgsmål om virksomheden. Dine spørgsmål skal være med til at fremhæve din interesse og skal afspejle din faglighed og motivation.

FORBERED SVAR

Du skal allerede inden du træder ind i lokalet, have forberedt nogle svar på de spørgsmål, der muligvis kommer. Du skal som minimum have forberedt en elevatortale, hvor du gennemgår de erhvervserfaring(er) og uddannelse(r), som har relevans til jobbet. Her skal du fremhæve hvorfor dine kompetencer passer til deres jobannonce og hvad du kan bidrage med. En anden god ting er at forberede hvad dine svage og stærke sider er. Virksomhederne ønsker selvfølgelig at få fremhævet dine stærke sider, men hvis du kan fremhæve dine svage sider og fremhæve hvad du mangler for at lykkes i jobbet, er det kun til din fordel. Virksomheden lægger meget vægt på din motivation for jobbet, så her skal du være meget skarp.

INDEN DU FORLADER SAMTALEN

Det er en god ide at spørge ind til processen herfra. Det giver dig et bedre overblik over, hvordan deres rekrutteringsproces ser ud og hvornår du kan forvente svar.

SPØRGSMÅL TIL JOB SAMTALEN

DOWNLOAD – FORBEREDELSES ARK TIL JOB SAMTALE (PAGES VERSION)

HUSK! DE SMÅ TING.

  • Referencer: Har du nævnt at du kan fremvise referencer fra tidligere ansættelser, så er det vigtigt du husker at tage dem med. Vær sikker på at dine referencer er oplyst om et eventuelt opkald fra virksomheden, du søger arbejde hos. Husk altid at kontakte dine referencer og hør om de fortsat gerne vil udtale sig om dit tidligere arbejde. Det er ikke sikkert din arbejdsgiver fra dit studiejob kan huske dig længere, eller overhovedet er på arbejdspladsen mere.
  • CV & Ansøgning: Du må gerne medbringe dit CV og ansøgning, og have det foran dig.
  • Blok og pen: Du må gerne tage noter under en samtale, så du kan huske detaljerne, efter du forlader lokalet. Det er meget normalt at man under en job samtale er lidt presset af situationen, og man kan derfor have svært ved at huske alle detaljer, når først mødet er overstået.
  • Kropssprog: Forsøg at udvise sikkerhed gennem dit kropssprog. Det kan være ekstremt svært, men i disse situationer er “fake it, ’til you make it” et godt udgangspunkt. Sid ret op i stolen, søg og fasthold øjenkontakt med den du taler til, og forsøg vidt muligt at holde armene ‘åbne’. Lad hænderne hvile i skøddet, eller hav f.eks. en pen og papir med, som du kan holde.
  • Nervøsitet: Det er fuldstændigt acceptabelt at være nervøs, og hvis du kan mærke at nervøsiteten tager uhensigtmæssigt over, så kan du prøve at sige det under samtalen – hvis det giver dig ro til at fortsætte. Hold din vejrtrækning under kontrol (dybe vejrtrækninger, helt ned i maven), husk at du taler med helt almindelige mennesker, om dig og det du er god til – det er dig der er specialisten. Tag en tår vand (hvis du bliver tilbudt), og husk at det er okay at tænke sig om før man svarer.