JOBSØGENDE UNDER CORONA

BEVAR OPTIMISMEN OG FOKUS.

Du er ikke alene om at sidde og søge arbejde under Covid-19 pandemien, og selvom vi lever i en tid, hvor der kommer flere ledige og færre jobs, så skal du ikke miste modet.

Ledigheden stiger markant, og flere virksomheder kæmper samtidig for deres overlevelse, men dette til trods, så er ledige stillinger faldet fra ca. 30.000 til ca. 20-22.000. Der bliver altså fortsat ansat folk løbende, selv mens pandemien raser afsted og er skyld i flere perioder med omfattende restriktioner. Det er som jobsøgende, altså ikke helt umuligt at finde nyt arbejde, men dog skærpes konkurrencen jo flere ledige, der bliver om stillingerne.

Undgå dog at fokusere for meget på den negative udvikling, og udvid dine søgekriterier. Hold øje med de brancher, hvor der stadig er arbejde at finde, for ikke at tale om de brancher, hvor der lige nu også er fremgang. Ikke alle brancher er negativt påvirket af krisen, nogle få har fået endnu mere travlt, så måske dit nye job findes hos dem.

VÆR REALISTISK OG FLEKSIBEL I DIN SØGNING.

Nu er tiden til at gå på kompromis. Affind dig med at du nok ikke finder drømmejobbet lige nu, men fokuser i stedet på at forbedre og vedligeholde dine kompetencer. Det er derfor en rigtig god ide at du er fleksibel i din jobsøgning, og søger jobs der eventuelt kan bidrage med nye kompetencer, som på sigt kan gøre dig bedre kvalificeret til dit drømmejob. Det er spild af din tid at sidde på hænderne og vente på at drømmejobbet dukker op under krisen. Brug tiden fornuftigt og hav en forventning om at du nok må søge nye veje for en periode.

HOLD KAMPGEJSTEN OPPE OG BLIV VED MED AT SØG, SØG SØG.

Selvom det lige nu kan virke håbløst og nærmest ligegyldigt at fortsætte sin søgen efter arbejde, så er det vigtigt at holde sin kampgejst ved lige. Det er fristende at gå i jobsøgnings-dvale, især nu når beskæftigelsesindsatsen er suspenderet og mange af kravene til ledige er sat på pause. Lad ikke de manglende krav ude fra, påvirke dine krav til dig selv og din lyst til at finde arbejde. De gode tider skal nok komme igen, og mens du går i dvale, så sidder der andre og fortsætter deres søgen. Når du så vågner igen, er du bagud i konkurrencen om de relevante jobs. Desuden vil du miste point i forhold til de jobs, der vil komme efter krisen. Udnyt friheden fra diverse krav, og strukturer din jobsøgning efter egne ønsker. Nyd det så længe det varer!

LÆR DIG SELV NYE TRICKS.

Måske det er nu du skal udnytte at du har mere frihed til at sætte dit eget præg på jobsøgningen. Udforsk nye muligheder inden for jobansøgninger og CV design. Hvordan kan du skille dig ud? Skal du eksperimentere med noget video, som giver en præsentation af dig, eller skal du oprette et online portfolio, som du kan henvise til på dit CV. Du kan måske tage nogle kurser, eller få læst op på diverse relevante kompetencer. Mange a-kasser og fagforeninger tilbyder e-læring for deres medlemmer, og har typisk en side, fyldt med materiale, der er dedikeret til at undervise i forskellige emner. Ellers er det måske nu du skal efterspørge kurser fra a-kasse/fagforening.

FORBLIV AKTUEL VED UOPFORDRET KONTAKT.

Er det sparsomt med relevante jobs, så hold dig fortsat i synsfeltet hos potentielle arbejdsgivere, når krisen er overstået. Du kan stadig tage kontakt til virksomheder, send dit CV og inviter dem til et online kaffe-møde, eller eventuelt opfordre til at I mødes, når krisen er overstået. Hav en liste over de virksomheder du kontakter uopfordret på denne måde liggende, så du efter krisen kan følge op på din efterspørgsel.

CORONA KRISEN ÆNDRER PÅ DET VELKENDTE.

Fremover vil mange virksomheder højest sandsynligt have lært og implementeret nogle nye måder at gøre tingene på. Med krisen kommer ikke kun negative udviklinger, da den har presset mange virksomheder til at være kreative i udførelsen af deres arbejdsopgaver. Man kan derfor nok forvente at virksomheder får øjnene op for f.eks. flere hjemmearbejdsdage, og flere digitale løsninger.

FÅ STYR PÅ DEN DIGITALE ANSÆTTELSESPROCES.

Forbered dig på at, hvis du skulle komme i betragtning til et job, så foregår ansættelsesprocessen højest sandsynligt primært digitalt. Samtalerne mellem dig og virksomheden, vil derfor langt hen af vejen foregå som videosamtaler – og er der noget som er irriterende, så er det teknologi, der ikke fungerer optimalt.

Det er vigtigt at du bevidst om at videosamtaler foregår på andre præmisser end en face-to-face samtale, da du hurtigt kan falde igennem, hvis du ikke har styr på teknologien og omgivelserne.

En videosamtale vil de fleste afholde hjemme, og dette kan hurtigt være et forstyrrende element. Derfor er det en god ide at du sætter dig et sted med god lyd, godt lys og ikke mindst en rolig baggrund. Ikke noget med en fyldt vasketøjskurv i baggrunden eller børn, der drøner frem og tilbage. Fokus bør være på dig og ikke eventuelle forstyrrende elementer i baggrunden.

Afprøv desuden teknologien inden samtalen skal afholdes. Hav styr på hvordan den valgte videoplatform fungerer, og test om din mikrofon og videobillede/kamera virker ordentligt. Du skal med sikkerhed kunne navigere i det valgte program og ikke pludselig sidde og famle med ikke at kunne tænde kameraet/mikrofonen.

Andet: fuldt opladt batteri, mød til tiden (log-in i god tid).