KROPSSPROG OG JOBSAMTALE

Du har brugt en masse tid på at forberede dig på den mundtlige del af jobsamtalen. Du har svarene på de mest almindelige spørgsmål, og du har endda udarbejdet en række spørgsmål, som du kan stille til virksomheden. Og så burde du jo være 100% klar.

Men oplever du ofte nervøsitet i pressede situationer, som eksaminer og interviews, så er det en god ide at arbejde med dit kropssprog også.

Mennesker kommunikerer ikke kun gennem skrift og tale, vi kommunikerer også nonverbalt, gennem vores kroppe og ansigter. Kropsholdning, ansigtsudtryk, øjenbevægelser og gestik afslører typisk vores følelser omkring vores omgivelser og de mennesker vi er sammen med.

Ofte tænker vi ikke over hvad vi kommunikerer med vores kropssprog, men bliver du bevidst om det, så kan det faktisk være med til at påvirke opfattelsen af dig til jobsamtalen med din potentielle arbejdsgiver.

1. POWER POSE

Øg din selvtillid ved at posere som supermand – også kaldt power pose. Det er faktisk videnskabeligt bevist at power poses frigiver stoffer i hjernen, som får dig til at føle dig mere selvsikker. Helt naturligt!

Hvordan: Let spredte ben, ret ryggen, brystet frem og hænderne i siden.

Øv det hjemmefra, og stil dig i stillingen kort før du går ind til jobsamtalen. Find et sted hvor du kan være alene, som f.eks. toilettet, elevatoren på vej op eller i trappeopgangen. Du får det bedste resultat ved at stå i stillingen omkring 1 minut, og gerne ad to omgange.

2. HÅNDTRYK

Håndtrykssituationen kan hurtigt akavet og usikker. Hvem initiere håndtrykket, hvor længe skal man holde ved, er det bedst med øjenkontakt samtidig osv.

Det er en hilsen, som de fleste fortsat gør brug af, og indikerer at nu er jobsamtalen begyndt. Det er samtidig her du møder din potentielle arbejdsgiver for første gang, og derfor er det vigtigt at gøre et godt indtryk. 

Aflæs personen, og forvent håndaftrykket kommer. Ræk hånden frem – enten først, eller samtidig med den anden. Det viser selvtillid. Skab øjenkontakt, smil – og hold ved til aftrykket afsluttes. Typisk introducerer man sig selv ved navn samtidig. Grib korrekt. Flad hånd, tommelfinger op i luften og resten af fingrene skråt ned mod gulvet. Hold et stabilt tryk tilpasset modtageren, ikke for hårdt, men heller ikke for svagt! Giv et enkelt ryst, eller 2. Fornem hvad modtageren gør og følg lidt med, men igen – virk som at du er sikker på situationen. 

3. PLADS HENVISNING

Efter det indledende møde ude på gangen, bliver du typisk henvist til det lokale, hvor samtalen skal foregå. Her kan du risikere at der sidder andre, som du også skal hilse på. Tag initiativ og gå direkte hen og giv hånd, og introducer dig selv ved navn.

Lokaliser derefter den stol der er din, og vent med at tage plads til alle andre sidder ned. Er der lidt ventetid, så stil dig med hænderne bag på ryggen. Det er vigtigt det virker naturligt, så stil dig ikke midt i lokalet, men nær den stol du skal sidde på og vent de sekunder, det tager for de andre at finde plads. Har du eventuelt materialer med, så find dem hurtigt frem på dette tidspunkt. Så bruger du tiden produktivt og er klar til at samtalen går i gang.

4. SIDDE STILLING

Der er flere ting du skal være opmærksom på, når først du sidder ned. Det vigtigste er hele tiden at aflæse de andre i rummet. Sid ret op i stolen, og gerne med begge ben solidt plantet i gulvet. Hold kroppen åben. Undgå at sidde med knyttede hænder, eller armene over kors, da det ofte udtrykker usikkerhed og viser modvilje over for dem du taler med. Hvis du vil krydse benene, er det bedst at krydse anklerne. Når du så vil skifte position, er det ikke nær så forstyrrende.

Du kan også dreje kroppen lidt til den ene side, så du ikke sidder direkte over for intervieweren. Det gør samtalen lidt mere uformel. 

5. ØJENKONTAKT

Det er vigtigt at udvise reel interesse og at man følger med i samtalen. Derfor er det afgørende at du holder øjenkontakt med den du taler med. Øjenkontakt er for mange mennesker noget intimt og næsten grænseoverskridende, så derfor skal du mestre at holde øjenkontakt, men samtidig ikke virke stirrende.

Forsøg så vidt muligt at have øjenkontakt, men skift fokus på hvad du kigger på. Du kan fokusere på øjnene, næsen, munden, panden, hagen osv. på den du taler med. 

6. GESTIK

Brug gerne dine hænder, når du taler. Sidder du og undertrykker at du normalt bruger dine hænder, så fjerner det dit fokus fra samtalen. Gestikuler derfor hellere, da det er bedre end at du sidder og knytter dem sammen og gemmer dem væk. Ved nervøsitet har man også tendens til at til sidde på sine hænder, hvilket kan afhjælpes med gestik.

7. HÅNDFLADER

Åbne håndflader kan medvirke til mange ting under en jobsamtale. Vores kroppe slapper automatisk mere af, når vi vender vores håndflader op ad. Det virker beroligende. Og for vores samtalepartnere signalerer det ærlighed, engagement og tryghed i situationen. Lidt ligesom katte kun viser mave for personer de stoler på, så udviser åbne håndflader tillid til den man taler med.

8. LÆN DIG IND I SAMTALEN

En stilling du eventuelt kan skifte til undervejs i samtalen er at læne dig lidt frem mod intervieweren. At læne sig ind mod modparten i en samtale er en naturlig ting, når man er engageret i en samtale. Ved at læne dig forsigtig frem, men stadig have ret ryg og brystet frem, viser at du er interesseret.

9. ÅNDEDRÆT

Dit åndedræt kan være med til at holde nervøsiteten nede og gøre det nemmere at fokusere til samtalen. Husk dybe vejrtrækninger helt ned i maven, og træk vejret ind på 4 takter, og ånd ud på 8. Tal når du udånder.

Tag nogle dybe vejrtrækninger inden du går ind til samtalen og giv ro til dit nervesystem.