SKRIV OG DESIGN ET SIMPELT CV

EN GUIDE I AT SKRIVE OG DESIGNE ET CV

Helt simpelt er et CV en tidslinje, som giver arbejdsgiveren et hurtigt overblik over dine tidligere erhvervserfaringer, kompetencer, uddannelser, certifikater, mv. Det vigtigste i udarbejdelsen af dit CV, er at holde det simpelt, præcist og overskueligt – både design og tekst skal være nemt at gå til for læseren. Formålet med dit CV er at arbejdsgiveren hurtigt og nemt kan tilgå relevante informationer om dig og din profesionelle baggrund, samt enkelte personlige oplysninger.

Er der mange ansøgere til stillingen, så prioriterer nogle arbejdsgivere at sortere fra og til i ansøgerne, ved at skimte deres CV først, inden de overhovedet læser ansøgningen. Dit CV kan derfor have stor betydning for, om du udvælges til at gå videre i ansættelsesprocessen. Med et godt CV kan du altså øge dine chancer for at blive indkaldt til jobsamtale, og i sidste ende blive ansat.

SIMPELT DESIGN

HVAD DIT SIMPLE CV SKAL INDEHOLDE, TRIN FOR TRIN

Vi starter ud med at kigge på hvordan du bedst muligt kan designe et simpelt og overskueligt CV.

En fordel ved at designe sit eget CV er, at man får muligheden for at personliggøre designet, sådan at det skiller sig ud fra mængden, og gør et godt indtryk på læseren. Det kan være med til at fange arbejdsgiverens interesse, især hvis du søger inden for kreative fag, som kommunikation og design. Skabelonen neden for er udformet i CANVA PRO, men du kan også sagtens lave et flot CV i Word, eller Pages.

KASSE 1: PERSONLIG PROFIL

Start dit CV med en kort sammenhængende tekst, på MAX 10 linjer, der opsummerer hvem du er i en professionel sammenhæng, og hvad dine styrker er inden for din profession. Du kan tilføje andre ting, som f.eks. hvorfor du brænder for dit fag, hvad der skiller dig ud fra mængden, den ros du har fået af tidligere arbejdsgivere, hvad du er kendt for osv.

KASSE 2: UDDANNELSE

Start med din nyeste uddannelse, og stop med den uddannelse du tog efter folkeskolen, med mindre du er gået direkte fra folkeskolen og videre til din nyeste uddannelse. Folkeskolen er som oftest irrelevant, med mindre du har gået på en særlig folkeskole med fokus på de kompetencer, du bruger i den stilling der søges.

KASSE 3: ERFARING

Start altid med din nyeste joberfaring. Skriv først årstal, dernæst hvor du har arbejdet, samt hvad du var ansat som (f.eks. 2015-2020: Kosmos Recruitment Agency, kommunikationsmedarbejder). Neden under skriver du hvad du har haft af arbejdsopgaver, dine primære ansvarsområder, samt om du har fået oplæring eller kurser under ansættelsen. Det kan opsættes i punktform for at gøre afsnittet mere overskueligt, ellers formuler dig kort og præcist i en sammenhængende tekst.

KASSE 4: KOMPETENCER

Under kompetencer skriver du om de færdigheder du har – men nævn kun dem der er relevante for den stilling du søger. Fremhæv primært dine faglige kompetencer, og undlad at fokusere for meget på at du er ‘smilende’, ‘imødekommende’, ‘glad’. Det bør gemmes til selve ansøgningen.

KASSE 5: SPROG

De fleste virksomheder er i kontakt med mange forskellige personer, og derfor kan det være en fordel at nævne, hvilke sprog du kan. Og husk at nævn på hvilket niveau du kan sproget, ellers fremstår det som om at du kan alle de nævnte sprog flydende. F.eks. Engelsk – Ekspert/Flydende, Tysk – Begynder osv.

ANDRE INFORMATIONER

Der kan være andre ting som er relevante for dig at fremhæve, herunder:

  • Kurser: Har du taget kurser i f.eks. førstehjælp eller andet der er relevant, så skriv det på før kasse 5 (sprog).
  • Priser/Legater: Har du vundet priser eller legater inden for dit fag, så er det absolut en god ting at nævne. Husk at de priser/legater du modtog under uddannelse også kan fremhæve, hvor fremragende du er til dit fag. Tilføj før kasse 5, sprog.
  • Udgivelser: Har du udgivet en bog, hæfte, brochure, artikel eller andet, der har relevans for den stilling du søger, så er det også værd at nævne. Tilføj før kasse 5, sprog.
  • Referencer: Man fraråder at tilføje referencer direkte til CV’et, men har du gode referencer, som kan gøre en forskel, så er det værd at nævne, at du kan medbringe dem til en eventuel samtale.
RELEVANS, RELEVANS, RELEVANS!

Nøgleordet, når du skriver dit CV, er relevans. Det er afgørende at dit CV er tilpasset den stilling du søger, og det er derfor oftest nødvendigt at du retter dit CV til, hver gang du søger en ny stilling.

Udvælg din information med omhu, og tag altid udgangspunkt i stillingsopslaget. Læs stillingsopslaget grundigt og fremhæv de elementer, der bliver sat fokus på. Dit CV må som udgangspunkt ikke blive for ‘personligt’, så egenskaber som at du er glad, smilende, imødekommende osv. skal forbeholdes ansøgningen. I ansøgningen kan du bruge plads på at beskrive dig som person, mens dit CV skal omhandle din professionelle karriere. Det er en balancegang – dit CV er en tidslinje over din professionelle erfaring, men må gerne indeholde et strejf af personlighed, som gør at du skiller dig ud fra resten af gruppen. Det kan du bl.a. opnå ved at bruge tid på at designe dit eget CV.