STUDIESTART – GODE RÅD TIL AT FREMME DIN KOMMENDE KARRIERE

DU ER VED AT SKULLE STARTE PÅ DIT NYE STUDIE – OG HVAD SÅ?

Hvad end du er ved at skulle starte på en uddannelse efter at have afsluttet folkeskolen, eller om du er ved at søge ind på en videregående uddannelse, så er det godt at gøre sig nogle overvejelser før og under studiet. Overvejelser om fremtiden og hvordan du bedst muligt forbereder dig på din fremtidige karrierestart.

Det er klart at mange fokuserer på det der er lige foran dem, og især når det handler om ens studieliv, da man jo allerede er i gang og tager tingene et skridt ad gangen. Men når du er færdiguddannet, så vil du skulle konkurrere mod alle dem, der har valgt samme vej som dig. Og i nogle brancher er der få jobs at søge, og alt for mange ansøgere. Derfor kan det for rigtig mange være en kæmpe fordel at tænke fremad, og planlægge sin karriere så tidligt man overhovedet kan. Ingen siger at man ikke kan skifte mening undervejs, som man bliver mere erfaren, det vigtigste er at du hele tiden er bevidst om at tilegne dig kompetencer og erfaring, som vil sætte dig forrest i køen til et job. Erfaring er mange ting og tilegnes ikke kun ved betalt arbejde.

STUDIEJOB OG/ELLER PRAKTIK ER ALTID EN GOD IDE!

På nogle uddannelsesinstitutioner vil du nærmest blive frarådet at bruge tid og energi på et studiejob, da nogle mener at det kan fjerne dit fokus fra studiet. Det er da også rigtigt nok at en uddannelse er ekstremt krævende, og at studiet i perioder kan kræve din fulde opmærksomhed, så det er derfor oplagt at vælge et studiejob, som samtidigt er fleksibelt, og hvor du i perioder kan tillade dig at nedjustere arbejdsmængden, sådan at du fortsat kan studere fyldestgørende ved siden af.

MEN! Den erfaring du får gennem et studiejob, kan være afgørende for din jobsøgningsproces, når først du er færdiguddannet.

Mange akademiske uddannelser er opbygget på sådan en måde, at der ikke er indlagt obligatoriske praktikforløb, hvor man får øvet den lærte teori i praksis. Erhvervs-uddannelserne har den fordel at de har flere perioder med praktik, hvor man lærer at bruge de kompetencer og værktøjer, man lærer på skolebænken ude i den virkelige verden. Samtidig får man også en større føling med arbejdsopgaverne inden for fagene, og man får en rigtig god introduktion til de muligheder uddannelsen tilbyder. Det er også ofte her, man faktisk finder ud af om man har valgt den rigtige uddannelse. For selvom du f.eks. elsker at skrive tekster og læse korrektur, så er det ikke sikkert at du trives i et kontormiljø, hvor du skal arbejde ud fra korte deadlines og masseproducere indlæg til diverse blogs.

Det er derfor vigtigt at man ved siden af sit studie undersøger, hvad der egentlig er af muligheder inden for faget, og hvad du absolut elsker at lave, og hvad du ikke bryder dig om ved de forskellige muligheder som uddannelsen åbner efterfølgende. Alle jobs vil have nogle arbejdsopgaver, der er sjovere end andre, men det er ærgerligt at fortryde sine valg efter endt uddannelse, da det ikke altid er helt nemt at gøre om. For at få erfaring inden for den branche du har valgt at specialisere dig i, så kan du gøre brug af studiets tilbud og muligheder. Typisk er der nogle studie-råd med forskellige fokusområder, du kan tilmelde dig – du kan også melde dig som tutor, eller udforske muligheden for udlandsophold. Relevant erfaring behøves ikke nødvendigvis være arbejde ude fra skolens område, da mange uddannelser har en række tilbud på selve skolen, som også giver god erfaring – foruden et solidt netværk og god studietrivsel.

Er du startet på uddannelse efter folkeskolen, såsom STX eller HF, så er det også her vigtigt at træffe nogle bevidste valg om hvad du ønsker at arbejde med i fremtiden. Hvis du drømmer om at søge videre på en bestemt videregåendeuddannelse, så gør dig nogle tanker om hvordan du forbedrer dine chancer for optagelse allerede under din STX, HF e.l.

Gå ind på optagelse.dk og undersøg hvilke kriterier de kigger på i din ansøgning, og forsøg så vidt muligt at anskaf dig relevant erfaring inden for feltet. Vil du f.eks. gerne være sygeplejerske, så kan du måske søge studiearbejde, som medhjælper på et plejehjem, eller du kan melde dig som frivillig kontaktperson til ældre i dit nærområde. Er du interesseret i kommunikation, og kan overskue det, så kan du jo allerede nu dygtiggøre dig ved at skrive artikler til diverse aviser, blade, tilmelde dig det skoleråd, som står for uddannelsesbladet på din skole, eller tage online kurser, der gør dig i stand til at lave en hjemmeside, redigere videoer eller f.eks. håndtere digitale kampagner i Adwords. Gør brug af den gratis hjælp du kan få på dine uddannelser, kontakt din studievejleder og hør hvordan de kan hjælpe dig, deltag i de forskellige arrangementer skolen stiller til rådighed og start allerede nu med at skabe dit netværk til livet efter studietiden.

Praktik eller studiejob skal altså ses som en investering i dig selv og din karriere, og er et sprængbræt til at lande dit første job, når du kommer så langt – et job, du forhåbentligt ved, du elsker og som du har brugt mange år på at forberede dig til.

DIN PLANLÆGNINGSKALENDER ER DIN NYE BEDSTE VEN.

For at optimere din tid bedst muligt, så er det en rigtig god ide at mestre planlægning af dine aktiviteter. Hvad end det er studierelateret eller fritidsaktiviteter, dates eller sjov i weekenderne, så planlæg, planlæg og planlæg! Køb en kalender og kald den din nye bedste ven, for sammen skal I nok finde tiden til alt det du gerne vil nå. De fleste studier har en oversigt over det kommende semester. Derfor er det nemt nok at notere alle aktiviteter relateret til dit studie. Tal gerne med din studievejledning, hvis du allerede nu ved hvilke tilvalg du godt kunne tænke dig i løbet af din studietid. F.eks. udlandsophold eller praktik.

Og planlæg din fritid, så du også får nydt de sociale aspekter af studielivet, samtidig med at du har styr på det faglige.

OPSØG ALLE TILBUD OM STUDIEREDSKABER.

Optimer din studieteknik. Det vil være godt givet ud, når først du står med en række store opgaver lige efter hinanden, eller meget læsestof på kort tid. De fleste studier udbyder løbende kurser med fokus på studieteknik; herunder læsestrategier, notatteknik, opgaveskrivning, generel planlægning og god praksis i dit studieliv. Her får du altså også god viden om hvordan man optimerer en arbejdsproces og arbejder struktureret, sådan at man kan løse flere opgaver på kort tid – viden du sagtens kan anvende til din fordel i dit fremtidige arbejdsliv. 

TÆNK OVER, HVAD DU GERNE VIL BRUGE UDDANNELSEN TIL.

På de forskellige skoler landet over, afholdes der jævnligt arrangementer, hvor du kan lade dig inspirere af andre, der fortæller om deres job og vejen dertil. Konkrete beskrivelser af jobfunktioner, kan give dig en idé om hvilken vej, du ønsker at gå og planlægge dit studie derefter. Her får du en særlig indsigt i arbejdslivet og hvordan folk har brugt deres erfaring og kompetencer til at få det job de har.  

FÅ ET OVERBLIK OVER, HVILKE HJÆLPERE DU HAR I DIN STUDIETID – OG BRUG DEM.

Som tidligere nævnt er det en god ide at udnytte den gratis hjælp, du kan få på dit studie. Tutorer, studie- og karrierevejledere, undervisere og administrationen er til for at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig, så du får det ud af din studietid, som du har drømt om. De har også et langt bedre overblik over de forskellige muligheder, og kan hjælpe dig igennem de ting, du synes er svære på et krævende studie. Desuden vil de kunne hjælpe dig med at se muligheder, som du ikke selv kan se.